Το χαλί έκανε την εμφάνιση του στην ανατολή και μέχρι σήμερα εκεί βρίσκονται τα μεγαλύτερα και πιο αξιόλογα κέντρα παράγωγης του.

Η Περσία, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, η Τουρκιά, το Νεπάλ, ο Καύκασος, αλλά και η Ινδία και η Κίνα, είναι οι χώρες που παράγουν ονομαστά χαλιά.

Περσία :

Θεωρούνται ως τα καλύτερα χαλιά του κόσμου.

Αναμφισβήτητα η χώρα αυτή διαθέτει και την γνώση και την υποδομή να υποστηρίξει αυτήν την πρωτιά.

Δεν είναι όμως όλα τα χαλιά που παράγει άριστης ποιότητας .

Τα περσικά χαλιά έχουν διάφορες διαστάσεις, από τα ονομαστά μικρά χαλιά προσευχής μέχρι τα ευμεγέθη Ardebil, ενώ στις παραστάσεις τους συχνά απεικονίζονται θέματα κυνηγίου η ανθόκηπων.

Πολύ συχνά επικρατεί το βαθύ μπλε, καθώς είναι το εθνικό χρώμα της χώρας, ενώ το κόκκινο και το εκρού είναι οι συνηθέστεροι συνδυασμοί.

Σπάνια συναντάμε τετράγωνο περσικό χαλί, καθώς στην πλειονότητα τους είναι παραλληλόγραμμα.

Τα καλύτερα περσικά χαλιά έχουν παράδοση 2 χιλιετιών και προέρχονται από το Ισπαχάν.

Η πλέξη τους γίνεται με μεταξωτό στημόνι και μάλλινο υφάδι και έχουν πάντα μεταξωτό κρόσσι.

Ο συνήθης αριθμός κόμπων είναι περίπου 1.320.000 ανά τετραγωνικό μέτρο.

Τουρκία :

Τα πιο φημισμένα τούρκικα χαλιά είναι τα μεταξωτά Hereke, τα οποία διακοσμούσαν τα παλάτια των σουλτάνων.

Είναι πολύ εύκολο να ξεχωρίσει κάποιος τα περσικά από τα τούρκικα χαλιά, όπου σπάνια απεικονίζονται ζώα και άνθρωποι, για θρησκευτικούς λόγους, ενώ τα μοτίβα είναι κυρίως γεωμετρικά.

Το χρώμα που κυριαρχεί είναι το κεραμιδί και στα χαλιά προσευχής το ιερό πράσινο.

Το τουρκικό κιλίμι.

Πρόκειται για ένα υφαντό αργαλειού που δεν έχει πέλος, ένα θεμέλιο χαλιού, όπου με ειδικές υφαντικές τεχνικές αποτυπώνονται γεωμετρικά σχεδία.

Πολλές φόρες συναντάμε κιλίμια που έχουν υφανθεί κατά λωρίδες και στη συνέχεια έχουν ενωθεί αριστοτεχνικά.

Αφγανιστάν :

Παράγει κυρίως αξιόλογα χαλιά στης αποχρώσεις του κόκκινου χρώματος.

Η παραγωγή της χώρας είναι μοναδική και γι αυτό η επιφάνεια των χαλιών περιορισμένη,

Λόγω των αργαλειών που πρέπει να είναι μικροί, έτσι ώστε να μεταφέρονται εύκολα και να χωράνε στις σκηνές.

Το χαρακτηριστικό τους μοτίβο είναι το οκτάγωνο Gull ενώ η ύφανση τους είναι αποκλειστικά στο χέρι και η τρίχα τους φυσική.

 

Πακιστάν:

Βρίσκεται στις πέντε πρώτες χώρες παράγωγης χαλιών. οι ντόπιοι διδάχτηκαν την τέχνη από τους Πέρσες, Τουρκεμένους ταπητουργούς που πήγαν στην χώρα το1550 , επί βασιλείας του μεγάλου Ακμπάρ.

Τα Πακιστανικά χαλιά χαρακτηρίζονται από την λαμπερή πολυχρωμία και την επανάληψη του χαρακτηριστικού μοτίβου της μπουχούς στην ούγια τους.

Η Λαχώρη και το Καράτσι αποτελούν τα μεγαλύτερα κέντρα ταπητουργίας, με χιλιάδες πολίτες να επισκέπτονται τις πόλεις αυτές για να αγοράσουν χαλιά.

Νεπάλ :

Εκεί εγκαταστάθηκαν τον 7ο αιώνα πολλοί ταπητουργοί από το Θιβέτ , γι αυτό και τα χαλιά έχουν μια κοινή ταυτότητα .

Η μορφή τους είναι απλή, με θρησκευτικά σύμβολα και ποικιλία χρωμάτων, όπως το πράσινο, το κόκκινο και οι γήινες αποχρώσεις.

Ινδία :

Οι Ινδοί άρχισαν να δουλεύουν την ταπητουργία πάνω σε Περσικά σχέδια και αργότερα διαφοροποιηθήκαν δημιουργώντας τη δική τους τέχνη με εικόνες της καθημερινότητας τους και χρώματα εντονότερα από τα Περσικά. στην αγορά υπάρχουν Ινδικά χαλιά προσιτής τιμής, που περιέχουν ίνες τεχνητής μεταξάς, τα οποία όμως είναι περιορισμένης αντοχής. .

Κίνα :

Βρίσκεται όπως σε πολλούς άλλους τομείς, στην κορυφή της παράγωγης.

Τα Κινέζικα χαλιά υφαίνονται σε οργανωμένα εργαστήρια και τις περισσότερες φορές αντιγράφουν τα Περσικά και τα Τούρκικα.

Η ποιότητα και η ακρίβεια της κατασκευής τους τα κάνει ιδιαίτερα ανταγωνιστικά, ώστε να μην κατηγορούνται για έλλειψη φαντασίας και παράδοσης.

Η ολοκληρωμένη φροντίδα καθαρισμού χειροποίητων χαλιών ΚΥΡΙΤΣΑΚΗΣ σας διαβεβαιώνει ότι τα χειροποίητα χαλιά στο εργοστάσιο μας καθαρίζονται καλύτερα και από τα βιομηχανοποιημένα, πιστέψτε μας, αυτό είναι κάτι που επιτυγχάνεται με πάρα πολύ μεγάλης έντασης τεχνολογίας-υγρών καθαρισμού-τεχνογνωσίας και πολυετών δοκιμών.