Τα χαλιά σας πρέπει να φυλάσσονται τυλιγμένα σε ρολό για αποθήκευση.

Πολλές φορές είναι κακή συνήθεια να αφήνεται το χαλί διπλωμένο σε σχήμα μεγάλου πακέτου. Προσοχή όμως, γιατί σε περίπτωση που μένει διπλωμένο για περισσότερο από 2 εβδομάδες, τα ίχνη από το δίπλωμα θα φαίνονται στο χαλί. Είναι επίσης πολύ πιθανό, με την πίεση που δέχεται εξαιτίας του διπλώματος, να κοπεί το στημόνι που είναι η βάση του χαλιού και αυτό απαιτεί ειδική επιδιόρθωση.

Η πλειοψηφία των Ανατολίτικων χαλιών, περνά από ειδική αντισκωρική επεξεργασία. Παρ’ όλα αυτά θα αναφερθούμε σε προληπτικές ενέργειες κατά του σκώρου. Ο σκώρος είναι ο σπουδαιότερος εχθρός του χαλιού. Υπάρχουν πολλά σπρέι στην αγορά, αλλά συνιστούμε να τα αποφεύγετε. Vapona, καμφορά, ναφθαλίνη είναι ό, τι καλύτερο. Μόνο φροντίστε να μην έρχονται σε άμεση επαφή με το πέλος του χαλιού.

Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει σκώρος στο χαλί σας πριν το αποθηκεύσετε σε δροσερό και ξηρό χώρο.

Καλύψτε όλη την επιφάνεια του χαλιού με λευκό ή καφέ χαρτί περιτυλίγματος πάνω στο οποίο ρίχνετε καμφορά ή ναφθαλίνη. Αυτό γίνετε για να αποφύγουμε επαφή του μαλλιού με την καμφορά ή τη ναφθαλίνη. Αποφύγετε τις εφημερίδες, γιατί το μελάνι τους μπορεί να αποτυπωθεί στο χαλί σας.

Τυλίγοντας ίσια και σφιχτά το χαλί σας σε ρολό βεβαιωθείτε ότι δεν έχει υγρασία και θυμηθείτε να το τυλίξετε προς την κατεύθυνση του πέλους του. Το ρολό του χαλιού είναι καλό να τοποθετείται οριζόντια στο πάτωμα για να μην τσακίζουν οι άκρες του. Μπορεί όμως το χαλί να τυλιχτεί από την αρχή ρολό γύρω από σκληρό χάρτινο κύλινδρο που θα περισσεύει από τις άκρες του ρολού, ώστε όταν στηθεί όρθιο, να στηρίζεται ό κύλινδρος στο πάτωμα και όχι η ούγια του χαλιού.

Τελειώνοντας, τυλίξτε το χαλί σε πρόχειρο βαμβακερό σεντόνι ή σε κάποτο, βάζοντας ξανά καμφορά και αφήνοντας τις άκρες του ρολού ανοικτές για να αερίζετε το χαλί. Το καλοκαίρι κλείνετε τις άκρες του ρολού προληπτικά κατά του σκώρου, ενώ τις ανοίγετε το χειμώνα.