Όπως κάθε πολύτιμο αντικείμενο, έτσι και το χαλί έχει ανάγκη από φροντίδα και συντήρηση για να παραμείνει καινούργιο για πολλά χρόνια.

Τα καλά χειροποίητα χαλιά είναι συνήθως πιο ανθεκτικά από τα βιομηχανοποιημένα, αφού κάθε κλωστή είναι χωριστά δεμένη γύρω από το στημόνι.

Το μεγαλύτερο κακό στο χαλί το προκαλεί η σκόνη, γι αυτό και πρέπει να απομακρύνεται με την ηλεκτρική σκούπα τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα με επιμέλεια και υπομονή.

Ο συχνός καθαρισμός του χαλιού είναι η βασική οδηγία που θα εμποδίσει τη φθορά και την καταστροφή του.

Η σκούπα πρέπει να ακολουθεί τη φορά στην οποία στρώνει το πέλος του χαλιού και σε τακτά διαστήματα να σκουπίζεται και η ανάποδη πλευρά.

Ο σκόρος, η υγρασία, το έντονο ηλιακό φως, οι τρίχες των κατοικίδιων είναι μερικοί ακόμα παράγοντες που γερνούν τα χαλιά και καλό είναι να περιορίζονται.

Εκτός από τον επαγγελματικό καθαρισμό που γίνεται στα εξειδικευμένα ταπητοκαθαριστηρια, δυο υλικά καταφέρνουν να ζωντανέψουν τα χρώματα των χαλιών, να τα φρεσκάρουν και να τα καθαρίσουν:

Το καθαρό νέφτι και διάλυμα 1/3 από λευκό ξίδι και χλιαρό νερό. είναι σημαντικό ύστερα από κάθε οικιακό καθαρισμό να απομακρύνεται με επιμέλεια κάθε υπόλειμμα υγρασίας μακριά από της ακτίνες του ήλιου.

Σε περίπτωση που πέσει λεκές επάνω στο χαλί, η βοήθεια έρχεται από καθαρή βενζίνη, το λευκό ξίδι η ειδικό απορρυπαντικό για ευαίσθητα ρούχα.

Βεβαιωθείτε ότι τα χρώματα είναι ανεξίτηλα δοκιμάζοντας ένα λευκό πανί σε μια άκρη του χαλιού και στην συνεχεία τρίψτε με τη φορά του πέλους από την εξωτερική άκρη προς το κέντρο του λεκέ.

Τα κρόσσια πρέπει πλένονται μόνα τους, χωρίς να μουσκεύεται το κύριο μέρος του χαλιού.

Σε περίπτωση που αυτά χαλαρώσουν, πρέπει να ζητήσετε την γνώμη ενός ειδικού, αφού απειλείται το ίδιο το χαλί.

Η ολοκληρωμένη φροντίδα καθαρισμού χειροποίητων χαλιών ΚΥΡΙΤΣΑΚΗΣ σας διαβεβαιώνει ότι τα χειροποίητα χαλιά στο εργοστάσιο μας καθαρίζονται καλύτερα και από τα βιομηχανοποιημένα, πιστέψτε μας, αυτό είναι κάτι που επιτυγχάνεται με πάρα πολύ μεγάλης έντασης τεχνολογίας-υγρών καθαρισμού-τεχνογνωσίας και πολυετών δοκιμών.