Την κακιά στιγμή δεν μπορείτε να την αποφύγετε. Γι’ αυτό είναι καλό να έχετε στο σπίτι σας, άσπρο ξύδι, καθαρή βενζίνη, άσπρο οινόπνευμα, ουδέτερο απορρυπαντικό για πολύ ευαίσθητα ρούχα ή μωρουδιακά. Επίσης αγοράστε από το κοντινό σας Super Market ειδικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται για το στεγνό καθάρισμα των ρούχων. Μπορούν να σας φανούν σωτήρια. Απορροφητικά πανιά ή χαρτιά θα σας βοηθήσουν να απορροφήσετε στην αρχή το υγρό μέρος του λεκέ. Όσο πιο γρήγορα κινηθείτε εναντίων του λεκέ τόσο πιο εύκολα θα τον διαλύσετε. Πολλά και καθαρά πανιά είναι απαραίτητα για να εφαρμόσετε στο χαλί σας τα παρακάτω αναφερόμενα διαλύματα.

Βεβαιωθείτε για το ανεξήτηλο των χρωμάτων μουσκεύοντας ένα άσπρο πανί και τρίβοντάς το στην άκρη του χαλιού σας.
Αν το χαλί χρωματιστεί, απευθυνθείτε σε ειδικό ταπητοκαθαριστήριο, ειδικότερα σε καθαριστήριο χαλιών που ειδικεύεται σε δύσκολα χειροποίητα χαλιά.
Αν το πανί δε χρωματιστεί, αρχίστε να καθαρίζετε με κατεύθυνση από την εξωτερική άκρη του λεκέ προς το κέντρο του και προς τη φορά του πέλους του χαλιού. Κάθε προσπάθεια καθαρισμού πρέπει να τη διαδέχεται απορροφητικό πανί που θα απορροφά την υγρασία από το λεκέ. Μη μουσκεύετε πολύ την περιοχή του λεκέ. Στο τέλος στεγνώστε επιτόπια με το πιστολάκι μαλλιών.

Τα παρακάτω δυο διαλύματα θα χρησιμοποιούνται ανάλογα με το είδος του λεκέ. Θυμηθείτε την αλληλοδιαδοχή: εφαρμογή διαλύματος -απορροφητικό πανί για την υγρασία.

α. Διάλυμα απορρυπαντικού: ένα κουταλάκι του τσαγιού ουδέτερου απορρυπαντικού σε μισό λίτρο χλιαρό νερό. Το απορρυπαντικό θα διαλυθεί τελείως

β. Διάλυμα άσπρου ξυδιού: σε τρία μέρη χλιαρού νερού προσθέστε ένα μέρος άσπρο ξύδι. Αυξήστε τη δόση άσπρου ξυδιού δηλαδή 3 νερό/2 ξύδι αν το χαλί σας είναι αρκετά λερωμένο.