Όλα τα χειροποίητα χαλιά έχουν σαν βάση τους τη βαμβακερή, μάλλινη ή μεταξωτή κλωστή που λέγεται στημόνι. Οι άκρες του στημονιού είναι τα γνωστά κρόσσια που βλέπουμε στα χαλιά. Για να υφανθεί το σχέδιο του χαλιού, απαιτείται να “στηθεί” πρώτα το στημόνι στον αργαλειό. Αυτό είναι και το πιο ευαίσθητο κομμάτι του χαλιού.
Από τη στιγμή που γίνεστε κάτοχος ενός χειροποίητου χαλιού, καλό είναι να μάθετε πως να το φροντίζετε. Γενικά τα χειροποίητα χαλιά είναι πολύ πιο αυθεντικά από τα μηχανοποίητα, καθώς στα χειροποίητα κάθε κλωστή μαλλιού είναι ξεχωριστά δεμένη γύρω από το στημόνι αυξάνοντας την αντοχή τους. Αν το χαλί συντηρηθεί, αποθηκευθεί και καθαρίζεται σωστά σε μηνιαία βάση, θα κληροδοτείται από γενιά σε γενιά σαν πολύτιμο οικογενειακό κειμήλιο.
Τα ταπητοκαθαριστήρια Κυριτσάκη συνιστούν πλύσιμο κάθε χρόνο και μόνο από ειδικά καθαριστήρια χαλιών που γνωρίζουν από χειροποίητα χαλιά.
Πολλές νοικοκυρές αναρωτιούνται για την χρήση της ηλεκτρικής σκούπας στο χειροποίητο χαλί τους. Η απάντηση είναι χωρίς δισταγμό ΝΑΙ. Αλλά η συχνότητα του σκουπίσματος εξαρτάται από τη χρήση του χαλιού όσο και από την πυκνότητά του. Όσο πυκνότερο είναι το χαλί σας, τόσο λιγότερο σκούπισμα χρειάζεται.
Πριν αποθηκεύσετε τα χαλιά σας για το καλοκαίρι, γυρίστε τα χαλί ανάποδα και πατήστε τα όπως θα τα πατούσατε και από την πλευρά του πέλους τους. Με αυτόν τον τρόπο -μετά από μια βδομάδα- θα πέσει μεγάλο μέρος της σκόνης που έχει εισχωρήσει στις βάσεις του χαλιών και θα καθαριστούν καλύτερα. Με την ηλεκτρική σκούπα απορροφάτε τη σκόνη που έπεσε στο πάτωμα καθώς και αυτή που βρίσκεται πάνω στο πέλος του χαλιών. Ένα σκούπισμα την εβδομάδα απομακρύνει τις σκόνες που μένουν από την καθημερινή χρήση των χαλιών. Θυμηθείτε να σκουπίσετε και την ανάποδη πλευρά των χαλιών σας.
Πολλές νοικοκυρές πριν αποθηκεύσουν τα χαλιά τους, τα τινάζουν στην βεράντα του σπιτιού τους. Αυτό δεν είναι απαραίτητο. Αν το χαλί σκουπίζεται καλά και συχνά με ηλεκτρική σκούπα ώστε να μην φτάσει η σκόνη στη βάση του χαλιού, τότε το τίναγμα δε χρειάζεται.
Συμβουλεύουμε να μην τινάζετε καθόλου εκείνα τα χαλιά εισαγωγής, που είναι αραιά σε κόμβους.
Στα χαλιά από μετάξι -που είναι περισσότερο ευαίσθητα- είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε βούρτσα ξεσκονίσματος αντί ηλεκτρική σκούπα.
Τα χρώματα του χαλιού τα διατηρείτε ζωντανά με ένα “πέρασμα” πανιού ή μαλακής βούρτσας με ξυδόνερο. Όσον αφορά τον ετήσιο καθαρισμό του χαλιού σας βάζετε σε μπολ 3 μέρη χλιαρού νερού και ένα μέρος λευκό ξύδι. Χρησιμοποιείτε βουρτσάκι στο διάλυμα, το τινάζετε για να φύγει η πολλή υγρασία και βουρτσίζετε το χαλί σας μόνο προς την κατεύθυνση του πέλους του. Στεγνώνετε το χαλί σας σε σκιερό και δροσερό μέρος και ΟΧΙ κάτω από τον ήλιο γιατί θα αλλοιωθούν τα χρώματα.
Τα κρόσσια του χαλιού σας είναι το πιο τρωτό μέρος του. Αν καταστραφούν τα κρόσσια απειλείται όλο το χαλί σας. Γι’ αυτό προσέξτε τα κρόσσια του πολύτιμου χειροποίητου χαλιού σας. Αν παρατηρήσετε κάποιο χαλάρωμα, συμβουλευτείτε μας ή βρείτε κάποιον ειδικό για επισκευές κροσσιών. Το πλύσιμο στα κρόσσια γίνεται προσεκτικά μόνο στην περιοχή τους, χωρίς να βραχεί το πέλος του χαλιού με τη βοήθεια απορρυπαντικού μαζί με βουρτσάκι μαλακό. Είναι αυτό που χρησιμοποιούμε για το τρίψιμο στις γιακάδες των πουκαμίσων.